Minipivovary


Minipivovary

Na území České republiky má výroba piva velmi dlouhou tradici. První písemná zmínka o pivu je již 11. století. Jen na území Prahy vzniklo a postupně zaniklo od 15. století něco kolem 200 pivovarů. ČR je také první v roční spotřebě piva a v roce 1842 se zde poprvé na světě uvařil v Plzni světlý ležák metodou spodního kvašení, tzv. Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell).

Z důvodu rostoucí obliby výroby(vaření) piva v menších objemech, a to buď dle tradičních receptur nebo výroby různých speciálů, jsme připravili pro zájemce nabídku na dodávku minipivovarů. Jsme schopni nabídnout jak minipivovary s odděleným hlavním kvašením (dvoufázovým ve dvou nádobách), tak s kvašením v tzv. cylindrickokónických tancích (dvoufázové v jedné nádobě).

Pro představu níže uvádíme informativní rozpis místností a vybavení minipivovary (minipivovary jsou stavebnicové a jejich funkce není závislá od rozmístění vybavení):

1. Sklad surovin - zde jsou uloženy veškeré suroviny pro výrobu piva (slad, chmel, suché kvasnice) a je zde také šrotovna sladu

2. Myčka „KEG“ sudů - zde je umístěn mycí stroj a prázdné sudy. Sudy se vymývají vždy před plněním kvůli dodržení hygienických podmínek. Místnost musí mít spád.

3. Strojovna - představuje místnost, kde jsou umístěny následující technologické přístroje:

  • chladící přístroj - pro vychlazení chladiva s výparníkem
  • nádoba na ledovou vodu pro chlazení uvařeného piva
  • nádoba sanitace - nádoba s louhem, který se používá opakovaně a po využití „kapacity“ se neutralizuje a vylije do kanálu
  • kompresor - dodává vzduch pro všechny potřeby pivovaru

Ve strojovně může mýt umístěn i kotel na výrobu páry (olejový, uhelný, plynový), elektrický olejový kotel, nebo elektrický vyvíječ páry a nádoba na horkou vodu (vodu chladící uvařenou „mladinu“ – mladé pivo).

4. Sklad piva - zde se nachází tanky s pivem, které zraje. V případě potřeby je tady umístěn filtr pro filtraci piva (pro výrobu filtrovaného piva).

5. Místnost s varnou - může být umístěna kdekoliv v objektu, tak jako ostatní části pivovaru, ale je vhodné ji umístit nedaleko od skladu surovin.

Výroba minipivovaru trvá 3 - 4 měsíce v závislosti od velikosti a složitosti, doprava na místo a následná montáž pak zhruba 4 - 7 týdnů. Součástí naší dodávky na klíč je samozřejmě také zaškolení obsluhy, uzpůsobení receptury piva místním podmínkám a dodávka kvalitních českých surovin.

Výhodou minipivovarů jsou nízké nároky na obsluhu (1-2 osoby), minimální starosti a náklady se stáčením, skladováním, rozvozem i odběrateli.

system image